Хліб, сир, місо чи банани: ці продукти переважно не є вегетаріанськими

Вегетаріанці обходяться без м’яса та риби - строго кажучи, вся їжа та інгредієнти, що надходять від вбитої тварини. Мотиви цього рішення різні. В принципі, багато хто не хоче, щоб тварин вбивали в харчових цілях. Вегетаріанці часто відкидають інтенсивне тваринництво. Але також релігійні причини, власне здоров’я, захист навколишнього середовища та світові харчові проблеми можуть бути вирішальними, коли люди приймають вегетаріанську дієту.

'

Тваринні продукти не містяться лише в ковбасі, шинці чи м’ясі. Організація захисту споживачів “Foodwatch” пояснює, що, наприклад, свиняча щетина використовується у виробництві хліба, молочний цукор з’являється у чисто рослинній шоколаді, а картопляні чіпси часто навіть містяться в дичині чи яловичині. Як споживачі продуктів харчування та тварин, що люблять тварин, повинні захищатись від цього?

Сир не містить того самого “телячого сичугу” або желатину. (Зображення: Ewais / fotolia)

Навіть “вегетаріанець” чи “веган”, як декларація, не гарантують безпеки
Споживчий центр Гамбург у своєму довіднику "Харчова брехня - як харчова промисловість хитрує та маскує" пояснює, що ароматизатори, добавки або вітаміни також можуть бути тваринного походження. Виробники продуктів харчування тут не зобов’язані робити різницю. Це означає, що навіть такі терміни, як "веганський" або "вегетаріанський", не є надійними на 100 відсотків. Оскільки вони не визначені в обов'язковому порядку відповідно до законодавства про харчові продукти в Німеччині.

Ось список продуктів, на які вегетаріанцям або веганам слід уважніше ознайомитися, оскільки вони дуже часто містять приховані продукти тваринного походження.

Сир з желатином або сичугом
За даними центру споживчих консультацій, "Герамонт з йогуртом" виглядає як класичний камамбер, але це так звана сирова заготовка. Він містить желатин, який походить із сполучної тканини тварин. Багато вегетаріанців цього точно не очікують. “Овочевий запас Lacroix” принаймні не підходить для веганської дієти. Яєчний білок і яєчний білок приховані в списку інгредієнтів.

Маргарин “Becel classic” називають “чисто рослинним”. Однак він містить вітамін D, який, за заявою виробника, виготовляли з вовняного жиру. Твердження "чисто рослинне" просто помилково, і продукт непридатний для суворих веганів. Компанія Unilever Germany заявляє, що інформація повинна стосуватися лише їстівних жирів та олій, що використовуються. Однак на маргарині це не видно.

“Органічний гамбургер” Беріфа також позначений як “чисто рослинний”. Споживач повідомив продукт Lebensmittelklarheit.de, оскільки, згідно зі списком інгредієнтів, він містив яєчний білок. Це вже не так - компанія відреагувала і змінила рецептуру.

Бекон у томатному крем-супі
Foodwatch повідомляє про подальші випадки. Кажуть, що деякі готові томатні крем-супи містять бекон як носій смаку. Багато видів вершкового сиру змішують з желатином, який виготовляється з кісток тварин.

Для веганів це ще складніше. Сліди тварин від яєць і молока часто містяться в процесі виробництва. Навіть темний шоколад, який явно виготовляється без коров’ячого молока, можна переробляти в машинах, в яких раніше готували цільномолочний шоколад. Згідно з Foodwatch, «сліди не можуть бути виключені».

Наш “хліб щоденний” також не позбавлений продуктів тваринного походження. Навіть свинячу щетину тут слід обробляти порівняно часто. Великі промислові пекарні, зокрема, використовують L-цистеїн як засіб для обробки борошна. Амінокислота впливає на консистенцію тіста і отримується із свинячої щетини або пір’я. Існує також кілька речей, які слід врахувати, коли справа стосується вина. Желатин не рідко використовують для освітлення.

Чого багато хто не знає: "Продукти тваринного походження навіть контрабандно ввозяться в готові продукти за допомогою вітамінів", - говорить Себастьян Бертрам з "vegetarian-rezepte.com". Так званий рибний желатин часто використовують як «носій вітамінів». Похмурі речовини з соків частково фільтрують із свинячим желатином. Крім того, нерідкі випадки, коли в апельсиновому соку містяться жирні кислоти омега-3. Вони походять від риби.

Суп Місо з даші
Насправді вегетаріанський суп місо, який готується з тофу та водоростями, також містить даші. Це японський бульйон, приготований з риби та морських водоростей. Сичуг тваринного походження також використовується для високоякісних продуктів, таких як сир пармезан. Це суміш ферментів, отриманих із сичуга телят. Такі сири, як Пекорино, Грана Падано та Горгонзола, виготовляються із сичугом тварин.

Часто тваринні компоненти ще більше приховані. Наприклад, банани обприскують пестицидами, що містять хітозан. Ця речовина добувається з молюсків. (sb)

Теги:  Лікарські Рослини Інший Галерея